Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı

13-12-2023 23:08
Kaktüs Sukulent Kış Bakımı

Merhaba sevgili bitki sever dostlarım. Bu yazımızda sizler ile Kaktüs Sukulent Kış Bakımı konuşmak istiyoruz. Kış aylarına girdiğimiz şu zamanlarda çok sevdiğimiz bitkilerimiz bakıma ihtiyaç duyarlar ve yanlış uygulamalar ne yazık ki bahar aylarına erişemeyen ve kış uykusundayken kök çürümesine ya da kış uykusuna yatamadan ve yeterli ışık alamamaktan kaynaklı şekil bozukluklarına uğrarlar. 

Öncelikle Kaktüs Sukulent Kış Bakımı ve kış aylarında karşılaştığımız olumsuz durumları kısaca listeleyelim ardından da kolay çözümlerini anlatalım.

-Kış aylarında kaktüs ve sukulentler kök çürümesine uğrarlar.

-Kış aylarında kaktüs ve sukulentlerde şekilsiz büyümeler gerçekleşir.

-Kaktüs Sukulent Kış Bakımı sürecinde ani bitki kayıpları gerçekleşir.

-Kaktüs Sukulent Kış Bakımı  yapraklarda yumuşama ve renk kayıpları gerçekleşir.

-Kaktüs Sukulent Kış Bakımı sürecinde unlu bit ve böceklenmeler oluşur.

-Kaktüs Sukulent Kış Bakımı esnasında toprak ve saksısı değişmeli mi?

-Kaktüs Sukulent Kış Bakımı esnasında gübre verilmeli mi?

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı nı konu aldığımız yazımıda yukarıda saydığımız ve daha da uzayıp gidebilecek listemizin aslında çok basit çözümleri bulunmaktadır. Esasen bitki bakımında öncelikle almış olduğumuz bitkinin ya da evimizde baktığımız diğer bitkilerin kökenine ve ait olduğu bölgedeki ilkim şartlarına bakmamız gerekmektedir. Kaktüs ve sukulentler ağırlıklı olarak çöl ilkiminin ağır bastığı bölgelerde yetişmektedir ve zaman içerisinde keşif edilerek dünyanın çeşitli bölgelerine ihraç edilerek farklı çoğrafyalarda yetiştirilmeye başlanmıştır. Ancak bitkilerin de genetiği vardır ve taşıdıkları genler ve ait oldukları coğrafya gereği yüksek sıcaklık, güneş ışığı ve aynı oranda soğuk havaya ihyiyaç duyarlar. Tabi biz yaşadığımız coğrafya gereği günlük sıcak ve soğuk hava şartlarını sağlayamadığımız için bu durumu kendi ilkim şartlarımıza göre düzenleyerek bitkilerimizin en önemli yaşam ihtiyaçlarını karşılamış oluyoruz.

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı konusunda ilkim şartları oldukça önemlidir ve bitkilerimiz ilkim şartlarına göre büyürler, çiçeklenirler, yaprak çıkartırlar, sağlıklı köklenme sağlarlar ve renk pigmentlerini ortaya çıkartırlar. 

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı, bahsi geçen şartları sağlamanın en önemli yolu kış aylarında bitkilerimizi kış uykusuna yatırmamızdır. Bu şartları en kolay kapalı balkonlarda ve eksiye düşmeyen, don olmayan açık alanlarda sağlarız. Evimize göre daha soğuk olan kapalı balkonlar, açık balkonlar ve açık alanlarda bitkilerimize geldikleri çoğrafyayı anımsatır ve soğuyan havalarda kendilerini gelişime kapatarak kış uykusuna yatarlar. Kış uykusu süresince bol havadar ve ışık alan bölgelerde olmaları oldukça önemlidir. Bu süreçte bitkilerimiz su ihtiyacı neredeyse yoktur. Bilhassa kaktüsler ve bazı kaktüs türleri kesinikle sulanmamaldırlar. Ancak sukulentler kaktüslere göre daha fazla suya ihtiyaç duydukları için, yapraklarda yumuşama gördükçe bitkiyi uyandırmadan yavaş yavaş sulamak ve sadece kendi yaprakalarında bulunan suyu tüketip yaprak çürümesine uğramaması için az miktarda su vermek yeterli olacaktır. Aynı durumu gözlemleyerek bazı kaktüs türlerimiz için de uygulayabiliriz. 

Ancak bazı yanlış uygulamalar kök çürümesine sebebiyet vermektedir. Havalar soğuduğunda ve bitkilerimiz kış uykusuna geçtiğinde aynı bahar ve yaz aylarında olduğu gibi bolca su vermemiz bitkimizi sitrese sokacak ve bu da fazla gelen suyun kök çürümesi problemi oluşturmasına neden olacaktır.

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı esnasında kış aylarında kaktüs ve sukulentlerimiz kış uykusunda oldukları için asla gübre vermememiz gerekir. Bu dönemde verilen gübreler aynı şekilde kök çürümesi ve yaprak çürümesine sebep olacaktır. Kaktüs Sukulent Kış Bakımı sürerken gübrelememiz aynı zamanda unlu bit ve diğer haşerelerin çoğalması için de ayrı bir zemin oluşturmaktadırlar. 

Kaktüs ve sukulentler doğada gübre ihtiyacı duyan bitkiler değildirler. Bu nedenle sıklıkla gübre verilmesi bitki kayıplarına sebep olmaktadır. İhtiyaç duydukları gübreyi temel olarak toprak karışımları içerisinde bulunan taş türevi materyallerden mineral olarak almaktadırlar ve aynı şekilde fotosentez yaparak hava yolu ile de gübre ihtiyaçlarının bir bölümünü karışamaktadırlar. Bu nedenle bahar aylarına girmeden ve sonbahar aylarına girmeden saksı ve toprak değişimi esnasında az miktarda gübre vermek en sağlıklı yöntem olacaktır. 

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı esnasında kış aylarında kaktüs ve sukulentlerin toprak ve saklılarını mümün olduğunca değiştirmiyoruz. Ancak olası bir kaza durumu olur acil değişmesi gerekirse bitkiyi sitrese sokmadan ve köklerini fazla karıştırmadan sakince değiştirip yerine koymamız en sağlıklısı olacaktır. Tabı bu duruma istinaden toprak değişimleri de bitkilerimizi sitrese sokan ve kış uykularının bölünmesine sebep olan durumlardandır. 

Kaktüs Sukulent Kış Bakımı esnasında kış uykusu bölünen bitkilerimiz, bahar aylarında yeterli miktarda çiçek açamazlar ve gelişimlerinde problemler oluşmaya başlar. Kök gelişimşinde ciddi ölmüde sorunlar oluşur, yaprak gelişimi ve renklenmede de sorunlar oluşur. Bu nedenle onlara ait oldukları doğa şartlarını sağlamanın bizim için en uygulanabilir ve makul yolu kaktüs ve sukulentlerimizi kış aylarına kış uykusuna yatırmamızdır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.